The Blog

7 vroege signalen van vermoeidheid bij kinderen

Signalen van vermoeidheid hebben wij allemaal én baby’s en jonge kinderen nog veel vaker. Het zijn die verschijnselen die je kind laat zien wanneer hij moe is. Ik onderscheid ze in vroege signalen en in late signalen(oververmoeidheid). Het herkennen van de vroege signalen is key!

Jij hebt het volgende vast wel eens – of zelfs regelmatig – meegemaakt; Je kind is zichtbaar vermoeid, jij wilt je kind in bed leggen. Maar zodra je kind zijn matras aanraakt, begint hij te huilen. Je begrijpt hier niets van, want je kind is nu toch al lange tijd wakker geweest, heeft de voeding en verschoning gehad, heeft heerlijk in de box gelegen, totdat hij wat drukker werd en begon te mopperen. Nadat je je kind bij je genomen had, dommelde hij al snel weg in jouw armen. Mijn kind moet nu dus echt wel moe zijn, denk je. Maar slapen in zijn eigen bed.. ho maar! Jij vraagt je af: hoe komt dit? 

Mijn antwoord: Jouw kind laat hier gedrag zien dat past bij de late signalen van vermoeidheid. Waarschijnlijk is jouw kind oververmoeid! Hij krijgt zichzelf niet meer tot rust en heeft jou daarbij nodig. Een keer helemaal niet erg natuurlijk, ook wel fijn even zo een moment samen. Wordt dit alleen een patroon, dan kan dat jou en je kind behoorlijk op gaan breken. In de ideale situatie wil je de basis anders, kan ik mij voorstellen.

Het herkennen van de vroege signalen van vermoeidheid bij je kind, kan een groot verschil maken in de kwaliteit en kwantiteit van slaap en de algemene rust en ontspanning van je kind. Kinderen die moe raken en bij de vroege signalen wakker op bed gelegd worden, slapen beter en langer. Zij vallen sneller en makkelijker zelf in slaap. Zijn meer ontspannen gedurende de hele dag en slapen meestal vaker. Daardoor zijn ze beter uitgerust en vaak meer tevreden op de wakkere momenten. Okay, jullie zullen je dus prettiger voelen wanneer de vroege signalen van vermoeidheid bij je kind helder zijn en gevolg krijgen, maar hoe herken je die signalen dan bij je kind?

Ieder kind is uniek en zal uiteraard op zijn eigen wijze aan je zal laten zien dat het moe is. De kunst zit hem dus in het vertalen van deze verschijnselen naar jouw kind. 

Signaal 1 Slomer, suffer worden of staren (glazig kijken)

Zodra je kind moe wordt reageert zijn lijf en ook zijn gedrag daarop. Het energieniveau daalt, lichaam en geest gaan in de spaarstand, doordoor zou je dus waar kunnen nemen dat je kind slomer of suffer wordt of wat gaat staren. 

Signaal 2 Bleker worden van de huid

Naast dat je kind dus rustiger in het gedrag wordt, gebeurt er nog meer. De warmteregulatie en bloedcirculatie gaan ook een klein tandje omlaag. Misschien herken je wel van jezelf dat je het vaak wat kouder krijgt wanneer je moe bent, dit gebeurt ook bij je kind. Bij elkaar zorgt dit ervoor, dat je kind wat bleker kan worden zodra het moe wordt.

Signaal 3 In de ogen wrijven en/of naar het oor grijpen

In de ogen wrijven bij vermoeidheid is een reflex dat optreedt. Dit reflex hebben niet alleen baby’s en kinderen, wij allemaal. Dit komt doordat de ogen wat droger worden bij vermoeidheid. Normaal zorgt het ooglid ervoor dat het oog voorzien blijft van vocht, door te knipperen. Wanneer je kind moe wordt gaat het minder vaak knipperen met de ogen, het oog wordt droger en kan wat gaan prikkelen, daardoor wrijft je kind in de ogen. 

Grijpen naar het oor komt meer voor bij kinderen omdat hun systeem gewoon wat sneller reageert dan bij volwassenen. Maar volwassenen kunnen dit zeker ook hebben. Als je kind moe wordt kun je de oren roder zien worden. Dit komt doordat je kind rustiger wordt, daardoor ontspant het zich meer en kan er meer bloed stromen naar de uiteinden van het lichaam van je kind. Gevolg is het warmer en dus roder worden van de oren en dat kan een kriebel geven. Dat zorgt ervoor dat je kind gaat grijpen naar het oor.

Signaal 4 Gapen 

De reden waarom kinderen en wij allen gapen, kent veel verschillende theorieën. Een oorzaak voor gapen bij vermoeidheid: De hersenen worden, net als het oor, warmer door een betere doorbloeding. Gapen schijnt ervoor te zorgen dat de hersenen weer afkoelen.

Signaal 5 Vingers sabbelen

Er zijn verschillende redenen waarom kinderen aan de vingers sabbelen of zuigen. Dit kan in eerste plaats zijn vanuit de zuigbehoefte. Kinderen ontwikkelen in de baarmoeder al een sterk zuigreflex, met het belangrijkste doel: voeding binnen kunnen krijgen. Het sabbelen aan vingers kan dus ook een vroeg signaal zijn van honger. Heeft je kind al voeding gehad, dan heeft het waarschijnlijk een andere reden. Kinderen sabbelen of zuigen ook vanuit het zoeken naar troost en comfort of vanuit verveling of vermoeidheid. Als kinderen moe zijn, zoeken ze rust. We zijn allemaal gewoontedieren en hebben graag onze eigen rituelen en patronen. Kinderen ontwikkelen dit ook al heel jong. Sabbelen op de vingers, of op een speentje en soms ook aan de borst of een fles, kunnen ook al passen bij een slaapassociatie van jouw kind. Een slaapassociatie is ‘iets’ dat je kind nodig heeft om in slaap te kunnen vallen. Een kind kan positieve en negatieve slaapassociaties ontwikkelen.

Signaal 6 Gebalde vuist

Een gebalde vuist met de duim erin kan aangeven dat je kind: zich inspant, gespannen, boos of moe voelt en in enkele gevallen pijn heeft. Kijk of vermoeidheid de reden kan zijn of dat je kind dit om een andere reden doet. In het laatste geval kan het helpen om contact te maken met je kind en hem aan te raken. Je kind zal dan vaak snel weer ontspannen en jouw troost ervaren, wat hem comfortabeler maakt.

Signaal 7 Wegkijken of uit contact gaan door oogcontact te vermijden

Alle contact die jij maakt met je kind, is tegelijk informatie die binnenkomt bij jouw kind. Het activeert en prikkelt hem en dat is juist heel goed. Dat contact met jou, heeft je kind ook nodig. Het stimuleert zijn groei en ontwikkeling. Een baby is nog heel intuïtief ingesteld, hij beschikt over een bijzonder sterke wijsheid. Wanneer je kind zich moe voelt zal het op zoek gaan naar rust en daardoor uit contact gaan met je door weg te kijken of door alleen het oogcontact met je te vermijden. Het is tijd voor bed!

Zodra je een – of meerdere – van deze signalen opmerkt bij je kind, helpt het om je kind wakker in zijn bed te leggen. Doe dat zoals je dat altijd doet, wees consistent, dit is duidelijk en herkenbaar voor jouw kind. Kans is dan groot, dat je kind lekker in slaap valt. Lukt het niet direct? Don’t worry! Troost je kind en leg hem terug zodra hij rustig is. Raakt hij overstuur, troost hem dan en houdt hem dan lekker bij je. Slaap is beter dan geen slaap. Start overnieuw bij de volgende vroege signalen van vermoeidheid.. de aanhouder wint! 

Zo jij fantastische ouder! Weet je.. ooit was ik die ouder, die enorm struggelde hiermee.. Dat het dus nog niet altijd zo makkelijk is als hier beschreven, weet ik als geen ander. Kijk of jij hier iets voor jezelf en je kind uit kunt halen. Ik ben benieuwd wat je eraan hebt gehad? Schroom niet om het me te laten weten!

Kan ik meer voor jou en je kind betekenen? Ik hoor het graag!

Succes! En hopelijk een welterusten voor je kind en jou!

Liefs,

Linda, New Nurture. 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *