The Blog

Over Corona, het (aankomend) ouderschap en je kind.

Corona, ofwel COVID-19… we leven plots in een wel heel andere wereld! Als nieuwbakken ouder kom je nu direct al voor een aantal uitdagingen te staan. 

Je hebt misschien zelf veel vragen en gedachten, misschien heb je ook wel gevoelens van angst of onzekerheid: Welke risico’s loopt mijn kind? Hoe doe ik het goed voor mijn kind en gezin? Hoe wil en kan ik in deze tijd vormgeven aan mijn rol als ouder? Wat vind ik nu echt belangrijk voor mijn kind en mijn gezin? Hoe kan ik mijn gezin blijven onderhouden in deze tijden van ook economische crisis? Wat helpt wel in deze tijd? Wat helpt niet? 

Corona raakt ons allemaal! Vragen, onzekerheid, onrust, angst, het hoort er allemaal bij en mag er ook zijn. Probeer voor jezelf te verhelderen waar het precies om gaat voor jou? Waar gaat jouw vraag, onrust of angst werkelijk over? Vaak maken we ons druk om iets dat is geweest of iets dat mogelijk zou kunnen gebeuren. Terwijl, als we kijken naar hier en nu, zijn we vaak helemaal okay. Focus je dan iedere keer op hier en nu, als je dit soort gedachten en/of gevoelens hebt. Bekijk wat je nu echt nodig hebt? Vanuit rust en verbinding met jezelf. Welke actie helpt jullie richting een voor jullie betere situatie? Ga daarvoor. Wees lief voor jezelf en vraag waar nodig hulp of een luisterend oor van je partner, een goede vriendin, familie en (zorg)professionals.

Ga jij binnenkort bevallen en wil jij zoveel mogelijk eigen regie behouden?

Wanneer jij binnenkort gaat bevallen kan het helpen een bevallingsplan te maken, bijvoorbeeld samen met je partner, je verloskundige of je gynaecoloog. Een plan B en eventueel nog een plan C hierop, kan rust geven. Wat zijn bijvoorbeeld de alternatieven wanneer je op het moment van bevallen toch niet terecht kan in jouw ziekenhuis van keuze? Wie wil jij bij je bevalling hebben en wie heb jij als back-up, mocht jouw grootste steun en toeverlaat bijvoorbeeld net ziekteverschijnselen hebben op het moment van bevallen en er niet bij kunnen zijn? Welke andere opties zou je in dergelijke situaties zelf het liefst inzetten? Spreek jezelf goed uit en geef aan hoe jij het in de ideale situatie voor je ziet. Bespreek de mogelijkheden met de (zorg)professionals en je achterban. En weet dat wanneer zaken toch ineens anders gaan dan je planning, dat niet per se verkeerd is, hooguit anders dan je had gedacht. Heb en houd vooral vertrouwen in jouw eigen kracht. Velen zijn jou voorgegaan, ook jij kan dit!

De eerste periode samen met je kind…

Je bent misschien net bevallen en kan nu geen, of beperkt, visite ontvangen in je kraamtijd. Wie laat je nu wel en niet toe? Dat zijn zo van die impactvolle afwegingen die je nu direct al te maken hebt. Opa’s en Oma’s kunnen hun kleinkind nu vaak niet direct ontmoeten en dat is heftig. Realiseer en accepteer dat dit dubbele gevoelens met zich meebrengt voor jullie allemaal. Welke alternatieven zijn er nu wel voor bezoek? Er wordt een groot beroep gedaan op creativiteit in deze tijd.

Deze eerste periode met jouw kind is en blijft vooral ook heel bijzonder voor jou en je kind. Probeer heel bewust te kijken en ook te ervaren wat goed gaat! Laat wat vaker de boel even de boel, zeker wanneer je net van je kind geniet of je kind slaapt even lekker. Pak ook je rust! Leg veel vast op video, om het op een later moment alsnog samen te kunnen delen met je naasten en dierbaren. Of misschien wel op momenten direct al door middel van video-bellen en live-streams. 

Kind, ouder en omgeving beïnvloeden elkaar wederzijds. Wat jij ervaart en wat gebeurd – in en om je zwangerschap heen – heeft ook invloed op jouw kind. Juist nu, is goed mogelijk dat jouw kind een en ander meekrijgt van al die onrust die gaande is in de wereld. Je kind kan hierdoor ook zelf onrustig worden en soms onverklaarbaar veel huilen of slecht slapen. Kom je er even niet uit? Hebben jullie vragen of zorgen? Schroom niet, maak ze bespreekbaar! Met je kraamverzorgster, je verloskundige, het consultatiebureau, je huisarts, een coach. 

Goed om te weten: Wat als je het Coronavirus hebt?

Ik heb Corona… Moet ik mij zorgen maken over de zwangerschap?

Nee, niet nodig. Er zijn momenteel geen aanwijzingen dat besmetting met het Coronavirus een verhoogde kans op een miskraam of aangeboren afwijkingen geeft. De infectie met het virus heeft bij zwangere vrouwen hetzelfde verloop als bij vrouwen die niet zwanger zijn.

Ik heb Corona… Is het Coronavirus overdraagbaar in de zwangerschap?

Er is een kleinschalige studie gedaan naar negen zwangere vrouwen met het Coronavirus (Covid-19). Deze is verschenen in The Lancet, een medisch vakblad. Ze hebben het vruchtwater, de borstvoeding en het bloed in de navelstreng getest. Belangrijkste voorlopige conclusie: Het lijkt erop dat het virus niet in de baarmoeder overdraagbaar is.

Ik heb Corona… Kan ik mijn kind verzorgen?

De verzorging van jouw kind kan gewoon doorgang hebben. Zolang jij je maatregelen neemt ten aanzien van de hygiëne, kan je jouw kind zelf de zorg geven die het nodig heeft. Dit wordt op dit moment ook door het RIVM aangegeven. De kans dat jij Corona overdraagt aan jouw kind na de bevalling is heel erg klein, de hygiënemaatregelen zijn daarom belangrijk en – op dit moment – voldoende. Het is wel goed je bewust te zijn dat het om een onbekend en nieuw virus gaat, er loopt continu onderzoek naar het virus, dit kan maken dat een aanpak op bepaald moment wel wijzigt. Bijvoorbeeld wanneer er nieuwe en verbeterde inzichten zijn.

Ik heb Corona… Kan ik dan wel borstvoeding geven?

Je vraagt je misschien af of je borstvoeding kan (blijven) geven wanneer Corona in jouw omgeving voorkomt? Jazeker! Wanneer jij borstvoeding geeft en je hebt Corona, dan bevat jouw moedermelk ook de antistoffen die jouw lijf opbouwt tegen het Coronavirus. Deze antistoffen zijn voor jouw kind juist heel goed en beschermend. Via jouw moedermelk krijgt jouw kind deze antistoffen binnen. Ze ondersteunen jouw kind – in dit geval – óók in de opbouw van afweer tegen Corona. Dus, als het lukt, mag je vooral jouw borstvoeding blijven geven! Ook wanneer jij borstvoeding geeft en zelf opgenomen zou worden vanwege Corona, kan je – wanneer jij dat op kan brengen en met de gestelde hygiënemaatregelen – de borstvoeding blijven aanbieden door je moedermelk bijvoorbeeld af te kolven. Bespreek alle opties in dat geval met het betreffende ziekenhuis. 

Corona en Medialand, hoe ga ik daarmee om?

Nog een laatste punt van aandacht wil ik vragen voor hetgeen je momenteel in de media leest. Er gaan veel onwaarheden over Corona rond in medialand op dit moment. Wees bewust dat wat jij leest niet de waarheid hoeft te zijn! Daarnaast bevestigd hetgeen je in de media leest niet de algemene regel, alleen de meest uitzonderlijke en soms bizarre situaties zijn interessant voor het nieuws. Het RIVM onderzoekt volop en communiceert met alle betrokken partijen. Heb jij zorgen of vragen. Weet dat de kraamzorg, verloskundigen, het consultatiebureau, huisartsen en ziekenhuizen nauw in contact staan met het RIVM en altijd de laatste updates kennen. Schroom niet om hen te raadplegen! 

Ook ik volg de ontwikkelingen nauwgezet, heb je vragen of kan ik je helpen? Ik hoor het graag!

Liefs,

Linda, New Nurture.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *