The Blog

5 late signalen van vermoeidheid bij kinderen

In blog #1, 7 vroege signalen van vermoeidheid bij je kind, leg ik uit waarom het herkennen van deze vroege signalen key is voor het bevorderen van het slaap-waak ritme van jouw kind. Kort schetste ik toen al een situatie waarin een kind ook late signalen van vermoeidheid liet zien. Om de vroege signalen nog makkelijker te herkennen, ga ik in dit blog in op wat nu precies late signalen van vermoeidheid zijn. Door deze verschillen en overgang te (h)erkennen, van vroege naar late signalen van vermoeidheid bij jouw kind, kun je nog sneller en makkelijker anticiperen op dat wat hij nodig heeft.

Daarnaast geef ik ook een aantal suggesties die je zou kunnen proberen wanneer jouw kind in het stadium van het vertonen van de late vermoeidheidssignalen is gekomen. Dit gaat soms namelijk zo plots én is ook niet altijd te voorkomen. Dan is het handig om wat tools te hebben.

Bij de signalen is het goed om te benadrukken dat ze algemeen van aard zijn. Jouw kind zal op zijn eigen unieke wijze hier uiting aan geven, de uitdaging zit hem in het ontdekken hoe jouw kind dit precies doet.

Signaal 1 Heel druk of overactief zijn (wijd geopende ogen, maaien met armen en  trappelende benen)

Raar, maar waar! Hoe vermoeider kinderen raken des te drukker ze zich vaak zullen gaan gedragen. Met hun wijd open ogen lijken ze nog heel alert en zich te vermaken, in realiteit lukt het ze vaak juist minder makkelijk om de rust te vinden die zij nodig hebben. Dit geeft onrust en komt tot uiting via hun lijf. Ze gaan meer bewegen, maaien met de armen en trappelen met de benen. Kind, ouder en omgeving beïnvloeden elkaar wederzijds. Hoe jij je voelt en gedraagt als ouder heeft dus ook veel invloed op jouw kind en visa versa. Om je kind te kunnen helpen ontspannen en effectief te laten slapen, is het dus ook belangrijk om te kijken hoe het met jouzelf is en wat jij nodig hebt.

Signaal 2 Dikke ogen en in slaap wegdommelen

Soms kunnen kinderen op de meest gekke plekken in slaap wegdommelen. In de box onder het mobiel, op het speelkleed, op schoot bij visite, in de wipper of kinderstoel, maar liever niet in het eigen bedje. Dit is vaak een teken van oververmoeidheid.

Ook het dikker worden van de ogen is een veel voorkomend signaal bij vermoeidheid. Niet alleen bij onze kinderen trouwens, ook wanneer wij als ouders een beroerde nacht hebben gehad, is dat helaas terug te zien in de spiegel wanneer we naar onze ogen kijken.. Je nacht maakt jouw dag én jouw looks 😉 Het goede nieuws… een betere nachtrust ligt binnen handbereik door het (h)erkennen wat jouw kind vertelt, de juiste tools en strategieën.

Signaal 3 Langere tijd, dan de wakkere tijd, achter elkaar wakker zijn

De wakkere tijd is leeftijds- en kind afhankelijk en gaat om de duur die je kind tussen de slaap in wakker kan zijn. Zijn kinderen nu duidelijk langer wakker dan de wakkere tijd, dan is oververmoeidheid vaak een reden. De uitdaging is te ontdekken wat de wakkere tijd voor jouw kind is. Gemiddeld komt de wakkere tijd naar leeftijd neer op het volgende:

0-2 wkn 30-45 minuten;

2-6 wkn 45-60 minuten;

7-12 wkn 60-75 minuten;

3-5 mnd 1,5 uur.

Signaal 4 Onrust tijdens de slaap en korte hazenslaapjes doen

Wederom raar, maar waar! Uitgeruste kinderen slapen beter, rustiger, dieper en langer dan (over)vermoeide kinderen. Alle onrust en vermoeidheid komt naar buiten via het lijf, ook wanneer jouw kind zijn opgedane prikkels verwerkt in zijn slaap. Een kind dat oververmoeid is, zal zichzelf vaker wakker maken bijvoorbeeld door het maaien van zijn armen of trappelen van de benen.

Signaal 5 Mopperen, jengelen en huilen

Mopperen, jengelen en huilen kunnen verschillende oorzaken hebben, maar een veel voorkomende oorzaak is oververmoeidheid. Voordat je kind huilt door oververmoeidheid heeft hij vaak al andere, vroegere signalen laten zien. Toch zijn die niet altijd even makkelijk te (h)erkennen. Soms kan de overgang ook wel ineens heel plots gaan van het stadium dat je kind nog vroege signalen laat zien, naar het stadium waarin je kind late signalen laat zien en in dit geval ook horen. En soms is het ook niet helemaal te voorkomen, bijvoorbeeld wanneer je nog niet thuis bent en je kind nog niet te bed kan leggen.

Kinderen reageren makkelijker en heftiger op prikkels, dan wij volwassenen, zij gaan nog leren dit te reguleren. In de baarmoeder zijn zij enorm beschermd geweest en wanneer zij geboren worden nemen zij opeens zo veel meer waar. Geluid, licht, geur, tast, ruimte, temperatuur, wind etc… Zintuiglijk staan ze op scherp, zij leren nog niet uit een boekje, zij leren door waar te nemen en te ervaren. In het begin van het leven is deze impact groot. Kinderen hebben veel prikkels te verwerken.

Wat kan je doen wanneer je kind late signalen van vermoeidheid laat zien?

Probeer zo snel mogelijk te acteren en leg je kind wel rustig, liefst volgens zijn vaste ritueel, op bed. Huilt hij dan even, probeer zoveel mogelijk troost te bieden door nabij te zijn en een zelfvoorzienende slaapassociatie eraan te koppelen (bijv een speentje tot max 1 jaar, of een klein knuffeldoekje met jouw geur). Kijk of je kind weer rustig wordt van jouw nabijheid en troost. Huilt hij door. Pak hem op en neem hem gerust bij je. Troost hem dichtbij je. Wordt hij weer rustig, probeer hem dan weer wakker terug te leggen in zijn bed. Herhaal dit zo nodig een aantal keer. Merk je dat de onrust toeneemt, houd je kind dan even bij je tot het in slaap is gevallen en probeer hem dan weer in zijn bed te leggen.

Soms zijn kinderen zo moe en onrustig dat ze echt jou als ouder even nodig hebben om deze onrust te reguleren en weer baas te worden. Geef hier dan aan toe. Kruip samen op de bank of in je comfortabele stoel. Of draag je kind in bijvoorbeeld een draagdoek. Zorg wel dat je kind veilig kan slapen. Houd hem bij je tot zijn volgende wakkere tijd.

Tip! Lees dit blog in combinatie met Blog#1, 7 vroege signalen van vermoeidheid, om een compleet overzicht te krijgen van zowel de vroege en late signalen van vermoeidheid bij jouw kind.

Merk je dat jouw kind veel onrust kent en kom je er niet uit? Graag denk ik met je mee!

Gratis verhelderend (online)gesprek

Het is sowieso een onrustige en surrealistische tijd nu, zo met alle gebeurtenissen rondom Corona. Het beïnvloedt ons allemaal, in meer of mindere mate. Het kan goed zijn dat jij momenteel wel vragen hebt, maar minder makkelijk met jouw vragen terecht kan omdat verloskundigen, consultatiebureaus, huisartsen geen standaard consulten meer draaien momenteel. Graag draag ik in deze tijd extra bij. Ik bied, wanneer mijn agenda dat toelaat gratis verhelderende (online)gesprekken. Daarnaast bied ik een deel van mijn aanbod ook online aan momenteel. Heb je vragen? Schroom niet om mij te contacten. Ik hoor je graag!

Wil jij een gratis verhelderend (online)gesprek? Laat graag je reactie hieronder achter! Ik neem zo spoedig mogelijk contact met jou op.

Liefs,

Linda, New Nurture.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *