The Blog

Darmkrampen bij je baby

Darmkramp is een van de meest bekende babykwaaltjes. Waarom? Vrijwel iedere baby heeft er in meer of mindere mate wel last van. Desondanks is dit soms een hele beproeving voor ouders en kind!

Omdat het veel voorkomt hoor je mensen dus ook vaak zeggen: “Oh joh… , dat zijn darmkrampjes! Niks aan de hand, dat is helemaal normaal!”. Toch heb ik hier ook zeker een kritische noot. Natuurlijk is dat zo, krampjes horen er helaas wel een beetje bij. Maar even van moeder tot moeder of van vader tot moeder: Het is natuurlijk wel erg makkelijk gezegd! Mijn ervaring leert dat het ook heel helpend kan zijn, om juist te kijken wat de reden achter de kramp bij jouw kind is. Je baby heeft kramp, is daar mogelijk onrustig bij en huilt waarschijnlijk soms ontroostbaar. Tegelijk vertelt jouw kind hiermee zijn verhaal en hij mag gehoord worden! Én jij dus ook papa en/of mama! Dus volg altijd jouw eigen gevoel en gedachten hierzo, jij bent de expert over jouw kind! In dit blog vertel ik wat darmkramp is, ik ga in op redenen die samen kunnen hangen met kramp en ik geef een aantal mogelijkheden om in je toolbox bij darmkramp te stoppen.

Darmkrampen

Wat er gebeurt, is dat de spieren in de wand van de darm van jouw baby samentrekken. Dat geeft een ongemakkelijk, soms pijnlijk gevoel in de buik van jouw kind. Meestal ontstaan deze krampen tijdens, tot ongeveer een half uur na, de voeding. Vaak begin van de avond, zo rond etenstijd/bedtijd, lijken kinderen het meest last te hebben van kramp.

Darmkramp kan veel onrust geven, je baby kan hard en ontroostbaar huilen, hij kan zich intrekken of juist overstrekken. Deze krampsessies kunnen soms wel een aantal uur duren, wat maakt dat je gemakkelijk samen in een vicieuze cirkel van oververmoeidheid en bezorgdheid kan komen. Niet gek dus als je als ouder momenten kent dat je werkelijk even met je handen in het haar zit, want wat zou je dat graag direct oplossen voor jouw kind!

De piek van darmkrampen hebben, bereiken veel kinderen rond de 6-8 wkn, vanaf 3 mnd nemen ze geleidelijk aan af.

Hoe komt het nu precies dat veel baby’s darmkramp hebben? Er zijn diverse redenen die zorgen voor kramp bij baby’s:

Rijping van het maagdarmstelsel

Na de geboorte gaat jouw baby voor het eerst echte voeding tot zich nemen in de vorm van moedermelk of babymelk. De darmen worden nu voor het eerst écht aan het werk gezet en dat was die darm helemaal nog niet gewend. De darmen zijn dan nog niet volledig ontwikkeld en rijpen nog door na de geboorte, daarnaast hebben ze nu direct al een nieuwe uitdaging erbij: het verteren van voeding. Soms lukt dit nog niet zo makkelijk en passeert de voeding (onverteerd) sneller dan het lijf dat zou willen. Dit geeft gasvorming en kramp.

De voeding en het proces van voeden

Kinderen worden op veel verschillende manieren gevoed en dat is helemaal oké. Bij zowel borst als fles, kan jouw kind lucht meekrijgen tijdens het drinken. Bijvoorbeeld omdat hij de tepel of de speen niet goed vacuüm zuigt, maar meer sabbelt of onrustig (aan)hapt. Het kan dus zinvol zijn om de drinktechniek van jouw kind goed te bestuderen, om te ontdekken of er lucht meekomt. Wanneer je de fles geeft, kan de een of de andere fles en/of speen een enorm verschil maken voor jouw kind. 1000 mensen, 1000 wensen, zo ook voor jouw baby. Een snelle uitstroom, trage uitstroom, met of zonder filter, etc. Voor de borstvoeding kan de houding van voeden enorm veel doen. Zo is het bijvoorbeeld ook raadzaam om te kijken hoe jouw toestroom van melk verloopt wanneer je baby veel kramp heeft. Sommige moeders hebben een luxeprobleem van enorm toeschieten van de moedermelk. Je kind moet dan heel hard werken om de melkstroom te kunnen verwerken, dit kan kramp geven. Gelukkig zijn er diverse technieken waarmee je het proces van voeden bij een sterke toeschiet kan vergemakkelijken voor je kind, resulterend in rustiger drinken, minder luchtbijmenging, minder kramp. Daarnaast kan het merk voeding dat wordt gegeven van invloed zijn op de darm of – wanneer je moedermelk geeft – hetgeen je zelf gegeten hebt. Je kind na de voeding goed laten boeren, is altijd zinvol, ook bij borstvoeding.

Overprikkeling

Het ene kind is sensitiever voor overstimulatie van prikkels dan het andere kind, dit heeft ook weer met veel factoren te maken, zoals onder andere de zwangerschapsduur, verloop van de zwangerschap en geboorte etc. Wanneer de prikkelverwerking nog niet zo soepel verloopt voor jouw baby, kan dit buikkramp geven.

(Koemelkeiwit) Allergie / Reflux

Hoewel ik wel wil benadrukken dat slechts 3-5% – van de overmatig huilende baby’s – huilt vanwege een medisch oorzakelijke factor, benoem ik deze diagnosen toch even, omdat we hierbij geregeld symptomen van kramp waarnemen. Mocht je vermoeden hebben dat dit zou kunnen spelen bij jouw kind, bijvoorbeeld op basis van voorgeschiedenis in de familie, bespreek dit dan met je consultatiebureau of de huisarts.

Voor in je toolbox bij kramp

Pink of (fop)speen

Zuigen biedt troost, zorgt voor stress-verlaging en daarmee ontspanning bij jouw kind waardoor de darmen ook makkelijker tot rust kunnen komen.

Kersenpitzak of andere (veilige) warmtebron op de buik

De warmte laat je kind ontspannen waardoor de darmen tot rust kunnen komen. Een warm bad (met bijvoorbeeld wat lavendel) kan ook wonderen doen.

Je kind dragen

Als je kind last heeft van kramp helpt je nabijheid. Soms helpt wat lichte druk op de buik door je kind op je onderarm te dragen. Ook een draagdoek of draagzak kan heel fijn zijn om je baby dichtbij je te houden en te troosten.

Fietsen met de beentjes

Fietsende bewegingen doorbreken de spanning in de buik en stimuleren daarmee de peristaltiek van de darmen, daardoor kan je kind soms makkelijker zijn buikje ontspannen en daardoor beter ontlasten en/of de lucht uit zijn darmen laten door te winden.

Massage

Je baby kan veel baat hebben bij een massage. Het helpt ontspannen en is daarnaast ook bewezen goed voor de hechting tussen jouw en je kind. Tegenwoordig zijn er ook diverse consultatiebureaus die je (va ongeveer 6 wkn) kunnen leren je baby ontspannend te masseren, volgens de Shantala Babymassage technieken. Zelf maak ik er ook gebruik van – als tool – binnen mijn coachingstrajecten.

Afleiding

Mits er geen sprake is van overprikkeling zou je kunnen kijken of het werkt om je kind wat af te leiden.

Houding

Mocht je kind neiging hebben zich te overstrekken, dan kan het helpen om hem te stimuleren meer een foetushouding aan te nemen. Probeer dan voorzichtig de contrahouding te creëren voor je kind. Zo kan het helpen je kind bijvoorbeeld in een hangmatje aan de box te leggen, dit zorgt automatisch voor die contrahouding.

Bakerdoeken, bakerzakken, inbakeren

Prima middel om je kind tijdelijk even comfort te geven. Zelf heeft het niet mijn eerste voorkeur omdat het naar mijn mening vaker symptoombestrijding oplevert dan dat het de daadwerkelijke oorzaak wegneemt. Ook vraagt inbakeren bij de leeftijd van 3-4 maanden om afbouw, vanwege de risico’s bij het op de buik draaien. Wil je het toch graag als tool inzetten, omdat je merkt dat jouw kind er baat bij heeft, laat je dan goed informeren en instrueren en blijf alert op de eventuele onderliggende oorzaken ten aanzien van de reden van inbakeren.

Je hulpbronnen!

Soms zijn we ons niet bewust van de hulpbronnen die wij tot onze beschikking (kunnen) hebben! Zorg goed voor jezelf, voorkom zoveel mogelijk dat het je teveel wordt. De buurvrouw, een goede vriend/vriendin of opa/oma wil misschien ook heel graag iets bijdragen. Kijk hoe jij ze graag in zou willen zetten. Dan kan jij ook even wat tijd/rust voor jezelf nemen en er ook weer makkelijker en beter zijn voor jouw baby wanneer hij je nodig heeft. (H)Erken de (dreigende) vicieuze cirkel, neem je eigen gevoelens/gedachten serieus en vraag tijdig met je mee te kijken/denken aan bijvoorbeeld je huisarts, het consultatiebureau, de kinderarts of een coach.

Deze tijd

In deze periode van intelligente lock down, Covid-19, de anderhalve meter maatschappij, is het wellicht minder makkelijk om je hulpbronnen in te zetten zoals je het liefst zou willen. Maar dit betekent niet dat jij het alleen hoeft te doen… Met wat creativiteit, zijn er altijd andere (intelligente) mogelijkheden!!

Een voorbeeld: In deze periode begeleid ik ook gezinnen online. Afgelopen week nog een heel mooi (online)traject van 3-4 wkn af mogen ronden, waarbij het gezin al een aantal jaar niet doorsliep en nu wel, hoe fijn!? Laat me graag weten als je wil dat ik met je meedenk of meekijk! Je mag altijd gebruik maken van mijn gratis korte essentiescan, zie homepage voor meer info!

Ik zou het heel leuk vinden om te horen wat je aan mijn blog hebt gehad en/of wat je ervan vond en waar je bijvoorbeeld graag meer over zou willen lezen?

Mooie dag! En tot snel weer!

Liefs Linda, New Nurture.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *