The Blog

Power ouder! (Nieuw) Leiderschap combineren met het ouderschap is goud!!!

Er is geen één manier om de perfecte ouder te zijn, maar er zijn wel een miljoen manieren om een heel goede ouder te zijn! Kies juist die manier die écht bij jou en je kind past!

‘Lin, wat hebben het ouderschap en (nieuw) leiderschap met elkaar van doen’, denk je misschien? Als je het mij vraagt? Alles! In mijn coaching, training en/of begeleiding gaan deze ‘schappen’ ook hand in hand.

Ouderschap gaat over heel veel méér, dan alleen opvoeden. Het krijgen van een kind wordt een life event genoemd! En dat is niet voor niets! Wanneer je een kind krijgt, verandert er (meestal) veel. Verschillende aspecten kunnen invloed hebben op het ouderschap òf op hoe je het ouderschap beleeft. Zoals het welzijn en het gedrag van jouw kind, de balans tussen werk en gezin, het netwerk en sociale contacten, omstandigheden en gebeurtenissen, de financiële situatie; doe je het ouderschap alleen óf samen, indien laatste, hoe gaat het binnen het partnerschap, kunnen jullie elkaar voldoende steunen? En niet geheel onbelangrijk… In al deze aspecten neem jij vooral jezelf mee! Het gaat dus ook over jou, jouw persoonlijke ervaringen en (levens)vaardigheden.

Nieuw (persoonlijk / waarden gedreven) leiderschap gaat over jouw persoon in relatie tot en/of met de ander. Een proces van een systeem (maatschappij, organisatie, gezin, klas etc), beiden kanten op; in dit geval van ouder(s) tot kind(eren) tot maatschappij én andersom. De basis van deze vorm(en) van leiderschap is zelfkennis, in combinatie met de vaardigheid om jezelf te (laten) leiden. Je hoofd, hart, buik en handen werken optimaal samen om je doelen te realiseren, zowel zakelijk als privé! Wanneer jij bewust bent van jouw unieke waarde, talenten, kwaliteiten – en daarnaast jouw nog te ontwikkelen kanten, minder sterke kanten (we hoeven immers niet alles goed te kunnen!) en/of niet helpende patronen en modellen – heb jij het goud in handen om optimaal gebruik te maken van jouw unieke kwaliteiten en talenten op weg naar het beste resultaat.

‘Oke, leuk Lin! Maar wat levert het koppelen van deze vorm(en) van leiderschap aan het ouderschap mij dan precies op?’

Als je bedenkt dat wij 95% onbewust doen en slechts 5% bewust, wordt ook binnen het ouderschap het grootste deel van ons eigen gedrag én mind gestuurd vanuit ons onderbewuste. Vanuit ons eigen onbewust geïnstalleerde – helpende en ook minder helpende – patronen en modellen, onze onbewuste waarden en overtuigingen. Door ervaringen uit het verleden of doorgegeven (nurture/aangeleerd of nature/dna), van generatie op generatie, soms zelfs tot wel meerdere generaties terug.

Je baby wordt geboren, ‘alles’ (met deze baby) is nieuw, jullie hebben elkaar te leren kennen, de koppeling te maken richting de maatschappelijke context én iedere fase is opnieuw weer nieuw! Hoe dan ook wordt gaandeweg – ook in het ouderschap – aan alle modellen en patronen die wij (ooit) bij onszelf hebben geïnstalleerd, bewust en onbewust, flink geschud. Geloof me, echt bij ons allemaal! Voeg daaraan toe nog ons kroost zelf, al vanaf het allerprilste begin; ware experts op het gebied van spiegelen van ons ‘gedrag’ of ‘mind’ als ouder!!! Heel leuk! En soms ook wel eens ‘au’! Kinderen leren namelijk nòg niet uit een lesboek en zij doen ook helemaal niet wat wij ouders ze vertellen… Zij doen precies dát wat wij ouders doen!

Je kan je voorstellen dat dit wel eens de nodige verwarring kan geven en dat is juist mooi, want verwarring is slechts een doorgang naar een nieuwe en andere werkelijkheid. Jouw authentieke zelf, in je rol als ouder, is essentieel voor jouw kind. Kinderen doorzien direct wanneer iets niet ‘echt’ is.

Dus hoe bewuster jij bent van:

 • jezelf én begrijpt waarom jij doet wat je doet in je rol als ouder en daar voorbij;
 • je eigen unieke talenten en kwaliteiten;
 • jouw waarden en overtuigingen tot in jouw diepste kern;
 • jouw helpende, constructieve patronen en modellen én jouw niet helpende, destructieve patronen en modellen;
 • waar jij de niet helpende, destructieve patronen en modellen om kunt buigen naar wat jij écht wil voor jouw kind en jezelf;
 • wat jouw kind zou kunnen vertellen doormiddel van zijn (huil/slaap)gedrag;
 • de unieke talenten en kwaliteiten van jouw kind;

Des te makkelijker:

 • (h)erken jij wat jij kan doen om grip te krijgen op waar jij heen wil;
 • neem jij leiding op weg naar jouw gewenste resultaat;
 • sta jij in je eigen kracht, voel jij je vertrouwd en zeker over je gekozen weg;
 • overwin jij eventuele hindernissen onderweg;
 • bereik jij het goud dat jij zoekt in relatie tot of met je kind!

Daarom combineer ik binnen mijn coaching, training en begeleiding deze ‘schappen’! Samen verdiepen wij ons in jouw kern, waarom iets belangrijk is voor jou en je kind, wat jouw unieke krachten zijn in je rol als ouder, hoe je dat vorm wil geven én dat vertalen we vervolgens naar helpende strategieën die bij jou en jouw kind passen. Door het veel uit te voeren installeer je vervolgens een nieuw, constructief patroon of model bij jezelf en gaat het uiteindelijk vanzelf. Dit versterkt jouw authenticiteit binnen het ouderschap.

Standaard ‘trucjes’ en methodes leveren nu eenmaal geen duurzame oplossing! Jouw kind is ook geen standaard, toch? En zoals ik al zei.. ze prikken daar, vroeg of laat, dwars doorheen. Niet expres of om ouders dwars te zitten, maar simpelweg doordat zij ‘onderzoekend’ leren, kijken en doen; ze gaan op ontdekking en kijken precies tot waar hun ruimte reikt, verkennen de grenzen en ze zijn extreem gevoelig voor (dis)congruentie (overeenstemming tussen denken, voelen, spreken en doen) bij het accepteren van grenzen, gedurende hun hele ontwikkeling naar volwassenheid én soms beyond 😉

Daarnaast ben ik ook wars van de ‘vakjes cultuur’ die je (nog) veel ziet. Te snel worden in mijn optiek nog ‘stempels’ gedrukt als huilbaby, reflux, kea, add, adhd, autisme, dyslexie etc… Begrijp me goed, soms is het fijn om definitie te kunnen geven, inzicht te verkrijgen en de gewenste hulp te kunnen organiseren, dat realiseer ik mij terdege, maar laten we onze kinderen en onszelf alsjeblieft niet identificeren met dergelijke diagnosen! Als we het uiteindelijk plat slaan, gaat het vrijwel altijd om het gedrag en de behoefte van de persoon, dat gedrag of die behoefte is – ook binnen het diagnostisch kader – vrijwel altijd verschillend. Wij zijn écht allemaal uniek, hebben allemaal ons eigen verhaal en daarom ook een ‘eigen’ aanpak nodig. Daar is geen quick fix voor! Helaas!

Als ouder ben jij de expert over jouw kind! Kinderen hebben jou als ouder nog nodig, ze kunnen het nog niet alleen. Maar beiden heb je alles al in je om het beste resultaat te bereiken, zeker wanneer je allebei volledig je kansrijke zelf mag en kan zijn!

Zo dat was een stukje theorie 😉 Maar als je nu écht een duurzame én praktische oplossing op maat wil, voor jou en je kind… Al gevoed vanuit mijn eigen wieg – aangevuld met de ervaringsdeskundigheid in relatie tot mijn eigen kinderen en mijn jarenlange expertise in professionele ondersteuning van diverse gezinnen op dit vlak – steun ik je graag op jouw unieke pad naar het beste resultaat voor jou én je kind. Bel, app, chat, mail me! Doe het vooral zoals jij dat wil.

Tot snel!

Liefs Linda, New Nurture.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *