The Blog

Slaapassociaties deel 1: Dream it, Do it your way!

Het web en de zelfhulpboeken – rondom het slapen van je kind – staan er werkelijk vol mee.. Lees je over slaapproblemen, dan lees je over slaapassociaties! En daar vind ik meestal wel iets van 😉 Maar wat is nu precies een slaapassociatie? Een slaapassociatie is een ding, handeling of persoon die jouw kind is gaan koppelen aan het slapen én nodig heeft om de slaap te kunnen (blijven) vatten.

Weerstand en het ‘falende oudercomplex’

Toen mijn kids nog klein waren had ik altijd moeite met het lezen van de meeste artikelen en zelfhulpboeken op gebied van slapen en slaapassociaties van kinderen. Het riep weerstand op, omdat ik bij het lezen ervan altijd het gevoel kreeg het niet goed te doen als ouder. En nu – na al die jaren ervaringsdeskundigheid en professionele deskundigheid – ervaar ik nog precies diezelfde weerstand! Wat ik veelal lees is het volgende: gunstige / ongunstige slaapassociaties, goede / verkeerde slaapassociaties, juiste / onjuiste slaapassociaties, helpende / niet-helpende slaapassociaties, positieve / negatieve slaapassociaties. En, wordt er veelal duidelijk benadrukt, deze slaapassociaties leer jij als ouder je kind aan. Of je kind goed of slecht slaapt; hoe jouw kind slaapt is dus vooral jouw eigen creatie! Really?? Is dat echt de kernboodschap? Wauw! Vervolgens verlies je jezelf in een aanbod van routines en slaapschema’s. Prima als een hulpmiddeltje, maar geen wet op zich! Niet iedereen laat zich simpelweg voegen in een schemaatje.. En zeker die twee van mij niet! Van wie zouden ze dat nou hebben?? 😉 Resultaat van het lezen van al deze goed bedoelde info: ‘het falende oudercomplex’ is geboren! Plaatsvervangende schaamte krijg ik hier nu van! Wat een oordeel zit hierop door de ongelukkige woordkeuzes én benaderingen die veelal gebruikt worden in deze. Tuurlijk, hier spreekt volkomen mijn eigen perceptie, maar ik ervaar(de) het wel zo. En met mij meerdere ouders vermoed ik zomaar! Dit kan echt anders vind ik!

Dus…

Lieve papa’s en mama’s; baby’s slapen meestal met grote regelmaat en nog heel kort. Ze mogen tegelijk het echte diepe slapen nog leren èn vormen. Dat gaat in het begin simpelweg niet vanzelf! Dus help jezelf direct uit je droom als je wel die verwachting hebt, de lat mag iets lager. Het is eerder de uitzondering die wel al diep en lang slaapt. Jij en je kind doen het dus goed! Het klopt dat jouw kind jou hier nog nodig heeft! Wel kan je kennis over slaapassociaties gebruiken om slaap al bewuster proberen te vormen op de manier die jij wenst. Dat kan zeker helpen!

Slapen is van jou!

Slapen is iets dat van jou is. Iedereen doet dat op zijn eigen unieke manier, dus ook jij en jouw kind. Stel je eens voor dat ik zou zeggen: ‘Het is goed wanneer je slaapt op alleen je linkerzijde, met je hoofd halverwege het kussen. Een deken doen we in de zomer niet, alleen een laken. En oja, een pyjama is ook old school, beter slaap je naakt!’. Wat denk jij dan? Dan denk je toch: ‘Ja dag Lin, dat beslis ik toch ff lekker zelf. Wie ben jij om te bepalen wat goed is voor mij en wat niet? Haha.’ Maar waarom laten we ons dan wel zo beïnvloeden door dit soort adviezen en zienswijzen voor ons kinderen? We willen het zo graag goed doen als ouder! Maar weet je.. wat goed is, is hoofdzakelijk aan jou! Jij weet als geen ander wat goed is voor jou en je kind. Tuurlijk is het logisch dat we willen dat ons kind veilig slaapt en we daarop letten als ouder. Maar verder hoe, wat en wanneer precies, het is aan jou en je kind!

Slaapassociaties; er bestaat geen falen!

Ja… bij een slaapassociatie heeft jouw kind dus steeds iets of iemand nodig om zijn slaap te kunnen vatten. Dit iets of deze persoon is in patroon aanwezig bij het (gaan) slapen van je kind. En ja.. dit wordt – bewust, danwel onbewust – aangeleerd. Maar met de beste bedoeling! Iedere ouder wil het beste voor zijn kind. Het mooie van iets dat aangeleerd is, is dat je het ook weer af kunt leren. No worries! Falen bestaat dus niet, leren wel. En gelukkig mogen wij ons leven lang nog leren. Ontdek dus welke slaapassociaties jij je kind graag aan wil leren óf afleren? Bewustzijn hiervan, helpt om het slapen op jullie eigen unieke wijze vorm te geven. Zo kan iets in een bepaalde fase dienen, maar op een later moment niet meer. Als je de associatie (h)erkent, heb je troef in handen om strategisch te werken naar een voor jullie betere slaapassociatie.

Soorten slaapassociaties

Ik onderscheid slaapassociaties in de voorziene slaapassociaties, waarbij je kind deze associaties door iemand anders dan zichzelf aangereikt krijgt. En de zelfvoorzienende slaapassociaties, waarbij je kind (in loop van tijd) aan zelfbediening kan doen.

Enkele voorbeelden van voorziene slaapassociaties:

 • Wiegen van je kind tot slaap;
 • Op je arm, schoot, buik, borst in slaap vallen;
 • Dragen tot slaap;
 • Voeding, aan de borst en/of de fles bij in slaap vallen;
 • Muziekje/omgevingsgeluid;
 • Licht;
 • Jouw hand bij in slaap vallen;
 • Bij je kind in bed liggen bij in slaap vallen/kind bij jou in bed bij in slaap vallen;

Voorbeelden van zelfvoorzienende slaapassociaties:

 • Speentje;
 • Vertrouwd knuffeltje waar je kind naar kan kijken/voelen;
 • Knuffeldoekje (bijv. met jouw luchtje);
 • Eigen kamer;
 • Bedje/Matras;
 • Dekentje;

De volgende keer

Omdat ik nog veel meer kan vertellen over slaapassociaties en tegelijk deze blog ook leuk leesbaar wil houden, ga ik in mijn volgende blog verder in op slaapassociaties!

Voor de volgende keer o.a.: Hoe werkt zo een slaapassociatie? Wat doe je eraan?

Lieve ouders tot de volgende x!

Liefs Linda, New Nurture.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *